Ebeveynlik ve Liderlik arasındaki Psikolojik Bağ..

Liderlik ve ebeveynlik arasındaki ilişkiyi hiç düşündünüz mü ? Psikolog olarak hem kurumsal hem de bireysel alanda çalıştığımdan ötürü, iki rolü de yakından tanıma şansım oluyor.

Belki biraz iki uç nokta gibi gelecek ama; bana sorarsanız ebeveynlik ve liderlik arasında farklılıklar olmakla birlikte fazlaca benzerlikler de bulunmakta.

Ebeveynliği bir “ Liderlik” gibi düşünmek, Liderliği de “Ebeveynlik” gibi düşünmek belki de hem ebeveynlerin hem de liderlerin zaman zaman işini kolaylaştıran taraflar da barındırabilir diye düşğnüyorum.

Liderlik ile ebeveynliğin ortak noktalarından dört tanesi ise;

📍Rol Model Olmak: Hem ebeveynler çocukları için, hem de liderler ekipleri için takip edilecek örnekler olarak hareket eder / etmelidirler. Çünkü insanlar özellikle çocukken ve bireyler de toplum içindeyken gözlemleyerek öğrenir. Bu nedenle hem ebeveynler hem de liderler Davranışları ile çocuklara ve çevrelerindeki insanlara ilham verirler.

📍Açık ve Etkili iletişim kurarak dinlemek: Yetişkin ve çocuk farketmeksizin Açık ve dürüst iletişim, güvenin temel taşlarından biridir. Empati ve anlayış hem liderler hem de ebeveynler için önemli özelliklerdir.

Çocuğun dinlendiğini ve duyulduğunu bilmesi, duymayı ve dinlemeyi de öğrenmesine olanak tanır. Takımlarda ve işyeri gibi topluluklarda ise liderlerin takımlarına ve çalışanlarına duyulduklarını hissetirmesi işyerinde güçlü ilişkiler inşa etmek ve karşılıklı anlayışı teşvik etmek için hem hayati öneme sahiptir.

Hem ebeveynler hem de liderler, düşüncelerini ve duygularını açıkça ifade ederek, sağlıklı ilişkiler kurmaya ve kurdurmaya alan açarlar.

📍İş Birliği Yapmak: Ortak hedeflere ulaşmak için iş birliği yapmak, çocuklar ve ebeveynleri arasında zaman zaman ortaklık ve paylaşım yapılan bir ilşki çocuğun güç ve yeteneklerini geiliştirerek diğer insanlar ile takım halinde çalışma olanağıının tohumlarını eker. Liderler ise, takımları ile hiyerarşik hakimiyeti olan bir ilişkiden daha çok iş birliği ilişkisinin yoğunlukta olduğu bir ilşki kurarlarsa, hem bağlılığı hem de iş birliğini artırarak daha verimli bir çalışma ortamı oluşturabilirler.

📍İyi Davranışları Vurgulamak: Olumlu davranışları ve başarıları tanımak, hem çocukların hem de yetişkinlerin motivasyonunu ve Özgüvenini arttırır. İyi davranışları vurgulamak, sürekli gelişim ve olumlu değişim için bir pekiştirici unsurdur.

Dünya’nın ulaştığı hızda ve her şeyin değiştiği ve daha çok belirsizlikle karşı karşıya kaldığımız bu zamanda insan olarak kırılganlığımız da arttı. Dolayısıyla bizi dayanıklı hale getiren unsurların önemi ve yelpazesi de arttı. Bu noktada ise ebeveynlere ve liderlere de bir hayli sorumluluk düşüyor.

Previous
Previous

“Hayır” Diyememek.. Neden “Hayır” Diyemiyoruz ?

Next
Next

Performans Psikolojisi; Yarışçılar, Müzisyenler, Sanatçılar ve Kurumsal Profesyoneller İçin…